LeeSIntroduktie


Ons denken en voelen leggen we vast in teksten, geven we door in briefjes, boeken, websites en smsjes. Kunnen lezen en schrijven vormt een belangrijk deel van onze culturele en sociale vaardigheden. Dit zijn echter geen aangeboren vaardigheden, maar vaardigheden die we ons door langdurige oefening met uiterst doordachte en verfijnde methodes verwerven. Ze stellen ons in staat om de mooiste gedichten te lezen, om kennis te nemen van wetenschappelijke ontdekkingen, gepassioneerde liefdesbrieven te schrijven of te chatten met vrienden in het buitenland.

Wie daarentegen niet kan lezen en schrijven loopt grote kans op minder of geen maatschappelijke participatie, op een laag inkomen en op een slechtere gezondheid. De fraters van Tilburg zagen dit al vroeg in. Daarom gaven zij medefrater Caesarius Mommers in 1958 de opdracht een nieuwe leesmethode te ontwikkelen. Met de eerste versie genaamd ‘Zo leren lezen’ en latere versies ‘Veilig leren lezen’ hebben inmiddels ruim zes miljoen Nederlanders leren lezen.

Deze tentoonstelling laat zien hoe een kind leert lezen. Hoe het vertrouwd raakt met de wondere wereld van letters en hoe het zich de sleutel eigen maakt van dat intrigerende geheim van de geschreven taal. En hoe krijgt het plezier in lezen? Ook is de ontwikkeling van leren lezen in de loop der eeuwen zien. Het toont de steeds verfijndere methodes waardoor kinderen nu, na een half jaar in groep 3, al een eenvoudige tekst kunnen lezen. Maar in LeeS gaat het niet alleen om kinderen: ook volwassen komen uitgebreid aan het woord. Zij vertellen hoe moeilijk het leven kan zijn als je laaggeletterd bent.


Samenwerking

Gastconservatoren
  • Historie en huidig leesonderwijs - Carine van Vugt
  • Huidig leesonderwijs - Uitgeverij Zwijsen
  • Laaggeletterdheid - Cinop, Stichting Lezen en schrijven
Studenten projecten
  • 2de jaar Fontys PABO Tilburg
  • 2de jaar Fontys PABO Den Bosch
  • 2de jaar Fontys ICT Eindhoven
Bruikleengevers
  • Fraters van Tilburg
  • Onderwijsmuseum Rotterdam

Impressie


l_lees_8.jpg

Locaties en data


Achtergrond informatie / links


Opvoeding en onderwijs
Cubiss
Fontys Pabo / dyslexie speurtocht