Scryption

Scryption


In 1989 ontstaat museum Scryption uit de verzameling pennen, typemachines en inktstellen van frater Ferrerius uit Tilburg. Na een aantal omzwervingen en directeuren zit het museum begin 21ste eeuw aan de Spoorlaan als Museum voor Schriftelijke Communicatie. Het museum heeft de bijnaam ‘het typemachinemuseum’. De opzet is traditioneel, donkerblauw met grijs, veel rijen objecten en stijlkamertjes: heel 1.0.

Scryption wil naar een nieuwe, moderne locatie in Tilburg en de gemeente stemt toe op voorwaarde dat het museum zich transformeert tot modern, trendy museum, gereed voor de 21ste eeuw. In 2008 is een nieuw museumconcept gereed. Het team besluit het plan niet te bewaren tot een (door de gemeente voorlopig uitgestelde) verhuizing en ontmantelt het oude museum om in het bestaande pand te gaan werken met het nieuwe concept. De belangrijkste vernieuwing zit in de manier van programmeren en het uitvoeren van projecten. Scryption gooit de deuren open en laat jongeren bepalen wat er te zien en te doen moet zijn, hoe dat moet worden gepresenteerd en vraagt hen vervolgens dat uit te voeren. Het wordt een succes. De bezoeker wordt maker en het wordt ‘zijn museum’.

In 2010 komt de zeer onverwachte boodschap van de gemeente dat de subsidie per 2011 wordt beëindigd, wat het einde van het museum betekent. De collectie wordt opgeslagen, het pand verlaten en daarmee gaat de publieksfunctie verloren.

Een aantal bestuursleden en medewerkers onderzoekt alternatieven en komt met het plan een doorstart te maken om in ieder geval de lopende activiteiten te kunnen voortzetten. Daarmee is n.0 geboren. Een stichting die geen eigen locatie, geen collectie, geen personeel en geen geld heeft. Maar wel veel ambitie en mooie plannen.

n.0 is geen museum, heeft überhaupt nog geen (vaste) vorm. Bestaat uit een website (overgenomen van Scryption), een wiki, een visiedocument en een groot aantal mensen met tomeloze energie en uiteenlopende specialistische deskundigheid.